Замовити книгу "Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі". Вілл Гомперц

«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим

Коли

14 May - 14 June

Де

ЄрміловЦентр м. Харків, майдан Свободи, 4

Вартість

Бесплатно

7_afisha-shlyah-eneya

З 14 травня по 14 червня в центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» у Харкові триватиме українсько-італійський виставковий проект «Шлях Енея: Художники сьогодення сам-на-сам із минулим». Виставка є частиною соціокультурного фестивалю Dantefest. Вхід вільний.
«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим

Мікеланджело Антоніоні, Відкрита група, Еміліо Ісґро, Микола Коломієць, Юлія Кран, Владислав Краснощок, Павло Маков, Євген Нікіфоров, Адріан Пачі, Андрій Сагайдаковський, Джованні Франджі, Йосип Хмелевський та Ігор Янович – зібравши в одному виставковому просторі тринадцять авторів трьох поколінь з України, Італії, Німеччини та Албанії, куратори намагаються дослідити, як митці опиняються сам-на-сам із минулим і що воно для них означає.

Вперше виставка «Шлях Енея. Художники сьогодення сам-на-сам з минулим» була створена італійською організацією Casa Testori для фестивалю Rimini Meeting у 2017 році. Виставка у «ЄрміловЦентрі» є українською контекстуалізацією цього проекту, створеною з ініціативи Центру європейської культури “Dante” та ГО “Еммаус”. Кураторами проекту в Харкові є Лука Фйоре (Італія) та Борис Філоненко (Україна).

«Шлях Енея»: у Харкові покажуть українсько-італійський виставковий проект, у центрі якого – стосунки митця з минулим

За античною легендою, Еней, полишаючи палаючу Трою, взяв на спину свого батька й вирушив з ним у незвідане. Саме через цей образ куратори дивляться на сучасне мистецтво. Для проекту в Харкові вони відібрали роботи європейських авторів, важливі саме для українського контексту, і запросили українських художників до діалогу. У результаті виникла мистецька розмова про стосунки митця з його приватним та колективним минулим.

Для української версії виставки куратори обрали у авторів, представлених в Ріміні, інші роботи. Спільною для обох проектів залишилася лише фоторобота Юлії Кран, в якій вона, алюзією на міф про Енея, тримає на спині свою оголену матір.

«Нова виставка формально абсолютно відрізняється від тієї, що ми мали в Ріміні, – розповідає куратор Лука Фйоре. – Тільки п’ять спільних художників із десяти та всього одна об’єднуюча робота представлені в обох проектах. Проте досвід, який може отримати відвідувач, та питання, які ставить виставка, – ті ж самі. Внесок українських митців, доданих до нової версії проекту, підтвердив початкову інтуїцію виставки, а представлені роботи відображають ідею мистецтва як “вірності в розриві” – сучасні автори постійно переглядають своє минуле, стосунки з традицією і попередниками».

Борис Філоненко уточнює: «Ми нібито чекаємо від сучасного митця відмову від минулого (розрив зв’язків, спадкоємності), адже з кінця XIX століття  маніфестований протест проти “батьків” був важливим жестом для художника, який прагнув відповісти на виклики сучасності. Але сьогодні така відмова не є обов’язковою».

5_yuliya-kran-matir-ta-dochka

Виставка відкриється 14 травня о 19:00, а далі матиме такі події (всі – в ЦСМ “ЄрміловЦентр”, вхід на всі вільний):

  • 18 травня (Ніч Музеїв) – кураторська екскурсія з Борисом Філоненком та дискусія про політику пам’яті з Оксаною Довгополовою, експерткою проекту Memory Lab від BABYN YAR Holocaust Memorial Center: “В майбутнє через минуле. Як минуле промовляє до нас та як ми розмовляємо з минулим”
  • 21 травня, 19:00 – зустріч із Євгеном Нікіфоровиим
  • 29 травня, 19:00 – зустріч-діалог з Миколою Коломійцем та Владиславом Краснощоком
  • 31 травня і 1 червня – кураторські екскурсії з Лукою Фйоре та Борисом Філоненком
  • 2 червня, 14:00, місце проведення уточнюється – дискусійна панель за участі кураторів Бориса Філоненка та Луки Фйоре, митців Джованні Франджі, Павла Макова, Миколи Коломійця та президента Casa Testori Джузеппе Франджі
  • 5 червня, 19:00 – зустріч із Павлом Маковим
  • 8 червня, 19:00 – лекція про історичний та культурний контексти відкриття пам’ятника Іванові Котляревському в Полтаві
  • 14 червня, 19:00 – зустріч із Юлією Кран

Виставка «Шлях Енея: Художники сьогодення сам-на-сам з минулим» є важливою передмовою та водночас центральною подією соціокультурного фестивалю Dantefest.

 6_evgen-nikiforov-pamyatniki-respubliki

Серед інших подій проекту: 1/06 – благодійний концерт у CXID Opera – Gloria Антоніо Вівальді у виконанні співачок хору Ла Скала (Теаtro alla Scala), 31/06 – презентація книг італійського реабілітолога Сильвіо Каттаріна та українського філософа й педагога Олександра Філоненка. Деталі фестивалю будуть оприлюднені згодом.

Організатори

Схожі заходи

Портрет художника. Анатолій Криволап - Академія мистецтв України
виставка 30 September - 28 October

Портрет художника. Анатолій Криволап – Академія мистецтв України

Академія мистецтв України 11576
«Відродження» - виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури
виставка 26 August - 26 October

«Відродження» – виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури

Музей видатних діячів української культури 11705
ЩЕ

Коментарі