Замовити книгу "Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі". Вілл Гомперц

“Інтервенція” в арт-центрі “Я Галерея”

Коли

17 January - 05 February

Де

Арт-центр ул. Хорыва, 49-Б, г.Киев

Вартість

Бесплатно

Арт-центр Павла Гудімова “Я Галерея” запрошує усіх бажаючих відвідати проект Ірини Каленик “Інтервенція”, що пройде з 17 січня до 5 лютого 2018 року.

kalenyk_veb-11-01-2

Коли ХХ століття шукало способів жити з минулим, ХХІ століття має на меті забезпечити множинність поглядів на те, що трапилося, тобто замість сталої та єдиної Історії, вибудувати власне прочитання подій. Проект чернівецької художниці Ірини Каленик «Інтервенція» (пізньолат. «intervenio» – приходжу, втручаюся), розпочатий у 2014 році — етапному для історії України – є суб’єктивним способом читати Історію – не у термінах зміни епох, послідовності, причинно-наслідкового зв’язку, а так, ніби вона невідступно присутня поруч у вигляді пам’яті образів та смислів. Так відбувається взаємопроникнення – теперішнє живиться подіями минулого і водночас ми постійно втручаємось в його тканину, щоб зіткати власну історію про самоідентифікацію.

У графічних роботах, де поєднано класичний і авторський друк, змішались різні за смисловим навантаженням образи. Відбувається «інтервенція», постмодерне втручання всіляких стилістичних, відмінних у часі цитат.

Ось зображено у дусі середньовічних манускриптів сцену битви – і не розрізниш, хто ворог, а хто «свій» – тут вже полеглих воїнів поглинає висока трава, декоративні квіти, тобто час, забуття і стирання. Ось символи тоталітарного минулого – крокуючі жінки – стрункою шеренгою впевнено прямують на глядача, несучи власну ідеологію, або у ретро стилістиці вальсують пари (відсилка до попереднього проекту Каленик «Дещо about Dance») – усі ці зображення «борються» за увагу глядача, який з позиції сьогодення все одно повсякчас спрямовує свій погляд у минуле.

Так історична хронологія трансформується в єдину часову субстанцію. Графічні зображення – з брутальними, нещадними чіткими лініями, що прорізають білизну паперу (абстрактну незаангажовану свідомість, яка може існувати хіба гіпотетично, в ідеалі) – нагадують безтілесних привидів минулого, поверх яких накладено декоративні кольорові відбитки – ігри з індивідуальною пам’яттю.

Так колір також виконує організовуючу або хронологічну функцію – те що ближче до нас чи то в часі, чи то за інтенсивністю враження – є яскравішим за монохромне зображення подій, з якими ми знайомі хіба з книг.

Повторюваність історичних мотивів та сцен від твору до твору, а також накладання декоративних елементів (зрозумілих за змістом лише автору) перетворює серйозне дослідження, у яке органічно могла б вилитися тема рецепції минулого, у грайливе постмодерне висловлювання, де лунає актуальне питання: «Як і навіщо нам знову і знову втручатися в те, що пройшло?».

Ірина Курганська

Cторінка події: https://www.facebook.com/events/322660668233844/


Больше арт-событий в разделе Art Guide

Організатори

Схожі заходи

yakovec
exhibition 02 February - 20 February

“Міфи та реальність” в Карась Галереї

Карась Галерея 1982
petro-smetana-2017-polotno-oliya-akril-emali-lak-100-h-160
exhibition 03 February - 16 February

Живописний проект Петра Сметани «Сажа» в Триптих Арт

Галерея «Триптих АРТ» 2278
glazed-madonnas-persens
exhibition 02 February - 25 February

Артём Андрейчук (Kaffelman) «Perfection»

Бар RAW 2314
ЩЕ

Коментарі