1400x90-arthuss-2

“Зоопатія” в Щербенко Арт Центр

Коли

20 March - 21 April

Де

Щербенко Арт Центр Київ, вул. Михайлівська, 22-В

Вартість

Бесплатно

Щербенко Арт Центр презентує персональний проект Сергія Кайдака “Зоопатія” (20.03 – 21.04)

Відкриття: 20.03, 19:00

20 березня в Щербенко Арт Центрі відкриється виставка “Зоопатія”. В роботах, створених у змішаній техніці, художник Сергій Кайдак міксує міфологічні образи та візуальні елементи популярної культури у потоці несвідомого.
image_20170314_0006

У серії “Зоопатія” художник розмірковує на тему взаємодії людини і тварини, занурюючись у безмежну культурну традицію, де тварини постають втіленням людських вад і чеснот, посередниками волі богів чи власниками недосяжної свободи. Ці зв’язки утворили протягом історії окрему культурну парадигму, прояви якої і сьогодні визначають наш світогляд: це проторелігійні культи, легенди й міфи, казки та, звичайно, літературні сюжети.
image_20170314_0002

В них знаходить відображення широка гамма людських почуттів та характерів: від жадоби і наївності до дружби та відданості. До того ж, ми традиційно приписуємо тваринам ознаки, їм не притаманні: хитрий лис, злий вовк чи лінивий ведмідь… Такий художній прийом має коріння в магічному мисленні давньої людини.
image_20170314_0008

Надалі людина намагається дистанціюватись від тваринного світу, об’єктивуючи та відчуджуючи його, але й сьогодні ми продовжуємо пошук себе через співмірність “зоо” і “антропо”. Він виявляється у різних формах: від перевтілення Ґреґора Замзи в одноіменній новелі Франца Кафки до боротьби з дискримінацією тварин. І тут, і там людина ідентифікує себе з твариною задля того, щоб віднайти нові горизонти власне людського, пізнати себе через іншого.

image_20170314_0005

Але поряд з екзистенційним жахом завжди постає жорстокість, поряд із турботою – знищення через поїдання: “Все же мы пробуем их на вкус. Еда – это основной способ общения с животным миром. Если мы хотим быть смелыми, нужно съесть сердце льва, если умными – мозг змеи”. Так художник Сергій Кайдак витягує тонкі ниті з тканини самоаналізу сучасної людини: “Мы воспринимаем зверей как дополнение к себе, переносим свои черты характера на животных, – или наоборот. Мы хотим жить с этим миром в гармонии, и примеряем его черты на себя”.

Виставка “Зоопатія” Сергія Кайдака триватиме в Щербенко Арт Центрі до 21 квітня.

Організатори

Схожі заходи

Портрет художника. Анатолій Криволап - Академія мистецтв України
виставка 30 September - 28 October

Портрет художника. Анатолій Криволап – Академія мистецтв України

Академія мистецтв України 11113
«Відродження» - виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури
виставка 26 August - 26 October

«Відродження» – виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури

Музей видатних діячів української культури 11245
ЩЕ

Коментарі