Добра новина: виставка художника Івана Приходька

Коли

21 December - 21 February

Де

Міністерство аграрної політики та продовольства України м. Київ, вул. Хрещатик, 24

Вартість

Бесплатно

Добра новина: виставка художника Івана Приходька

21 грудня о 18:30 (вул. Хрещатик, 24) за підтримки Міністерства аграрної політики і продовольства України відбудеться відкриття виставки художника, заслуженого майстра України Івана Приходька «Добра новина».

Відкриття виставки не випадково співпадає з днем зимового сонцестояння. Раніше саме в цей час люди відзначали народження Сонця і початок нового сонячного року, коли ночі стають коротші, а дні довші, на душі стає світліше і радісніше.

Вогняні коні. Картон, акрил. 60х80 см. 2010
Вогняні коні. Картон, акрил. 60х80 см. 2010

У своїй творчості Іван Приходько постійно звертається до архаїчних українських символів: Сонце, яке присутнє на більшості картин у вигляді заквітчаної зорі, соняшника, квітки;  дерево життя у вигляді квітки-вазона зі стовбуром з розлогими стеблами, на яких рясніють бруньки, квіти, плоди; кінь, що постає в народній уяві образом волі, свободи, вірного друга-побратима. Птахи і янголи уособлюють духовний світ, піднесеність духу. В композиційному поєднанні всі ці символи створюють відчуття щастя, рай на землі.

Середосновних тем, над якими працює митець, слід виділити такі, як: тема любові до природи з ідеєю гармонійного співіснування всього сущого на землі, тема щасливого кохання, материнства. Особливу увагу надає Приходько темі героїчного минулого українського народу, зокрема козацтву.

Грушка минушка. Картон, гуаш. 50х70. 2014
Грушка минушка. Картон, гуаш. 50х70. 2014

Тетяна Пошивайло, заступник генерального директора з науково-просвітницької роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва імені Івана Гончара: “Іван Приходько – один із тих небагатьох митців, хто зберіг у хаосі забуття і руїн генетичну пам’ять про єдність світу, про магію слова, знаку, символу, кольору. Він несе ці таємничі знання людям через свою творчість, прокладаючи невидимий духовний міст з минулого у сьогодення.”

Експозиція включає більше 30 живописних робіт автора, переважна більшість яких виконана на папері гуашшю або акриловими  фарбами. Художній стиль Приходька ґрунтується на класичних традиціях народного мистецтва й водночас є новаторським, глибоко індивідуальним.

Сонячний гопак. Картон, акрил. 60х80 см.2011
Сонячний гопак. Картон, акрил. 60х80 см.2011

Художник пише чистим відкритим кольором, майстерно будує композиції на контрасті теплого і холодного. Творам художника притаманна врівноваженість композиції, ритмічність та багатоярусність зображень, метафоричність образів і символізм. Образно-пластична мова його робіт не знає перспективи, всі зображення – площинні. Всі образи його робіт світлі і добрі.

Кожний народ має свій неповторний мистецький код, що виявляється у своєрідному творенні образів, у характерному колориті. Так, на картинах Івана Приходька беззаперечно дзвенить, співає Україна. Це прочитується як в образно-фольклорному мисленні художника, так і в його палітрі. Примітна й така деталь – майже всі персонажі: люди, птахи і навіть янголи зодягнені в українське національне вбрання, навіть крила їх нагадують вишивані сорочки або рушники.

Вічна мелодія. Полотно, гуаш, лак. 68х88 см 2009
Вічна мелодія. Полотно, гуаш, лак. 68х88 см 2009

Іван Приходько: “Я ніколи не думав раніше, що доведеться розповідати про свої картини. Просто малював – бо знав, люди зрозуміють. У них же все… не можеш не малювати цю красу, –  cонце, Україну. Мої роботи – жито, яким би я хотів засіяти людські душі, аби вони подобрішали, повернулися до пракоренів до матінки-природи… Найбільше багатство на землі – це коли ти відчуваєш землю своїми босими ногами, тоді кожний день – як день народження.”

Іван Приходько
Іван Приходько

Тетяна Пилипчук, куратор виставки: “Іван Приходько – один із найяскравіших представників української національної колористичної школи. Ця людина творить добро, матеріалізуючи вічні цінності народної душі, які не піддаються кон’юнктурі та комерціалізації. У його картинах є щось прадавнє, непересічне, від землі, і це – наше багатство. Я вдячна Міністерству Аграрної політики та продовольства за можливість показати ці роботи широкому колу глядачів.”

Екпозиція діє з 21 грудня 2018 року по 21 лютого 2019 року.
Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 9:00 до 20:00.
Адреса: вул. Хрещатик, 24 (головний вхід в Міністерство аграрної політики та продовольства).
Посилання на подію: https://www.facebook.com/events/908920642644405/

Іван Васильович ПРИХОДЬКО
Народився 17 вересня 1939 року. Ось уже понад 50 років І.В.Приходько плідно працює у сфері декоративного розпису, народної іграшки та дерев’яної скульптури.
Заслужений майстер народної творчості України. Лауреат державних премій ім. Павла Чубинського, Катерини Білокур, Петра Верни. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Він – учасник багатьох національних, регіональних, обласних виставок народного та декоративного мистецтва, етнографічних і мистецьких свят, фестивалів, ярмарків, симпозіумів. Керував студією народного мистецтва «Оранта» при Національному технічному університеті в Києві та студією народного розпису «Диво калинове» при школі мистецтв ім. П. Чубинського в селі Велика Олександрівка на Київщині. З 1972 року і донині веде студію народного розпису в с. Дударків.
Його твори, сповнені високою професійною культурою виконання, розумінням глибинних народних традицій Київщини, прикрашають збірки багатьох музеїв України та закордону, а також приватні колекції, зокрема, Національного музею українського народного декоративного мистецтва,  Музею іграшки, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», Мистецького Арсеналу.

Наступного року Івану Васильовичу виповнюється 80 років.
До цієї річниці за підтримки Держкіно України готується повнометражний документальний фільм про життя художника –  «Земля Івана», режисера Андрія Лисецького.

Організатори

Схожі заходи

Портрет художника. Анатолій Криволап - Академія мистецтв України
виставка 30 September - 28 October

Портрет художника. Анатолій Криволап – Академія мистецтв України

Академія мистецтв України 11122
«Відродження» - виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури
виставка 26 August - 26 October

«Відродження» – виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури

Музей видатних діячів української культури 11255
ЩЕ

Коментарі