“Турбулентність” в IZOLYATSIA

Коли

04 April - 16 June

Де

IZONE м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8

Вартість

Бесплатно

"Турбулентність" в IZOLYATSIA

4 квітня, о 19:00 у просторі креативної спільноти IZONE фонд ІЗОЛЯЦІЯ представляє Турбулентність, двоканальну відео-інсталяцію відомої іранської художниці Ширін Нешат. Створена в 1998 році, робота Турбулентність — потужна музична метафора гендерної нерівності у суспільстві.

Контекст та проблематика

Україна посідає 61-ше місце серед 195 країн світу: заробітна плата чоловіків майже на 23,9% вища, 60% українських жінок займають низькооплачувані посади, частка жінок-депутаток у Верховній Раді України складає не більше ніж 12,5%. Гендерна нерівність стосується розподілу влади та прийняття політичних рішень, а отже патріархальна влада володіє ключем до дверей свободи, самоідентичності та самовираження.

Про відео-інсталяцію Турбулентність

Турбулентність Ширін Нешат — двоканальна відеоінсталяція, що є метафорою гендерного поділу, який досі характеризує іранське суспільство. Контраст між чоловічим ліричним виконання під акомпанемент традиційної мелодії та абсолютно абстрактною звуковою поемою жінки. У той час, як чоловіче виконання є соціально санкціонованим —  жінка довгий час не мала можливості співати перед широкою аудиторією, адже мусульманське духовенство вбачало в жіночому голосі прояв гріха. В роботі Ширін Нішат відмінність положення двох гендерів досліджуються через бінарні опозиції, аби наблизитися до раціонального осмислення проблеми дискримінації.

Сьогодні, боротьба за рівність, самоідентичність попри наявні стереотипи та проти укріплення правого популізму є безсумнівно нагальною проблемою у всьому світі. У цьому світлі Турбулентність виступає гострим, але метафоричним коментарем про поточний стан справ, зокрема, натякаючи на цьогорічні президентські вибори в Україні.

Про художницю

Ширін Нешат народилася в Ірані в 1957 році. Досягнувши повноліття, Нешат покидає рідний Іран та вирушає до Сполучених Штатів, де вона отримує вищу освіту в Каліфорнійському університеті Берклі. Поки вона перебувала за кордоном в Ірані відбулася революція, що перешкодило їй повернутися на батьківщину. Ширін Нешат добре відома в усьому світі завдяки її кінострічкам та фотографічним серіям, що досліджують уявлення про жіночу та чоловічу ідентичність в культурі її рідного Ірану на фоні емоційної місцевості, що нагадує про скорботу, відчуження, втрату, примирення та каяття. Наразі живе та працює в Нью-Йорку.

Паралельна програма до виставки

Виставка та паралельна програма розглядатимуть ці та багато інших питань щодо гендеру, досліджуючи традиційні гендерні ролі та моделі поведінки, (не)існування відомих українських художниць, а також вивчатиме проблеми, з якими стикаються жінки в суспільстві.

Гендер у моді

11 квітня (четвер) 19:00; лекція Тетяни Соловей за підтримки соціальної кампанії HeForShe .

Творчість Ширін Нешат. Досвід осмислення

25 квітня (четвер) 19:00; лекція Марії Куликовської.

ПРАКТИКА

2 травня (четвер) 19:00 ; воркшоп від художниці Аліни Клейтман.

Бути жінкою

11 травня (субота) 14:00; презентація соціальної гри від фонду Stabilization Support Services.

Чому в Україні були великі жінки-художниці?

31 травня (п’ятниця) 19:00; публічна дискусія за участю модної редакторки Тетяни Соловей, дослідниці Тетяни Жмурко та кураторки Єлизавети Герман; модеракторка — Катерина Яковленко (Дослідницька платформа галереї ПінчукАртЦентр).

Гендер в мистецтві

6 червня (четвер) 19:00; лекція дослідниці Тамари Злобіної.

Жінки без чоловіків

13 червня (четвер) 19:00; показ дебютного фільму Ширін Нешат.

Участь у кожній події — вільна, але деякі заходи потребують обов’язкової реєстрації. Про всі подробиці та новини проекту можна дізнатися на сайті фонду ІЗОЛЯЦІЯ, або у соціальних мережах (izolyatsia.org та IZOLYATSIA у Facebook, twitter, instagram).

#beingAWoman, #бутиЖінкою

Кожен та кожна запрошуються до онлайн проекту — #BeingAWoman, #бутиЖінкою. Під вказаними хештегами будь-хто — жінки, ті, хто ідентифікує себе нею, або виступає на захисті її інтересів — запрошуються до поширення інформації про гендерну дискримінацію. Користувачі можуть розповісти про власний досвід утискання прав чи обмеження їхньої свободи на основі гендерної приналежності під хештегами  #beingAWoman, #бутиЖінкою.

Ширін Нешат Турбулентність

4 квітня – 16 червня 2019
Без вихідних; 10:00–20:00
Креативна спільнота IZONE
вул. Набережно-Лугова, 8; Київ, м. Тараса Шевченка
Вхід на виставку та участь у подіях паралельної програми — вільні, але деякі можуть потребувати реєстрації (подробиці можна знайти на сайті, або у соціальних мережах).

Фонд ІЗОЛЯЦІЯ — це неприбуткова недержавна платформа культурних ініціатив, заснована 2010 року в Донецьку (Україна) на території колишнього заводу з виробництва ізоляційних матеріалів, якому інституція завдячує своїм ім’ям. Пiсля захоплення озброєними представниками самопроголошеної «Донецької Народної Республіки» території фонду ІЗОЛЯЦІЇ в червні 2014 року інституція перемістилась до Києва. Донбас залишається в фокусі програмної діяльності фонду ІЗОЛЯЦІЯ. Місія фонду ІЗОЛЯЦІЯ — надихати на позитивні зміни в Україні за допомогою культури, створювати умови для згуртування та появи нових гравців культурного середовища. Діяльність Фонду спрямована здебільшого на нову українську генерацію, що працює в креативному та культурному секторах.

За додатковою інформацією звертайтеся будь-ласка на електронну адресу info@izolyatsia.org або за телефоном +380505772620.

Організатори

Коментарі