«Lysistrata» | MASLO the gallery

Коли

11 October - 03 November

Де

MASLO the gallery Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 20/3

Вартість

Бесплатно

«Lysistrata» | MASLO the gallery

Новий проект Ніни Мурашкіної, творча практика якої вирізняється іронічністю, грайливістю, а подекуди — наївністю та зухвалістю у створенні візуальних образів, присвячено жінці, що здатна підкорювати. Лісістрата — головна героїня однойменної п’єси Арістофана, що у 5 столітті до н.е. порушує питання війни, миру та сили фемінності, що пролягає між ними. Сюжет давньогрецької комедії розгортається навколо спроб Лісістрати покласти край Пелопоннеській війні, відмовляючи чоловікам у сексуальних стосунках.

Власне в історії театру, мистецтва, кіно — скрізь віднаходимо постать Лісістрати, що крокує крізь століття, надихаючи як Пабло Пікасо, який створює серію ілюстрацій до “Лісістрати” у 1930-х, так і Обрі Бердслі, не говорячи про десятки кінострічок та театральних постановок, сповнених алюзій на головну героїню давньогрецької комедії.

До експозиції в галереї MASLO увійшли живописні роботи, графічні силуети та об’єкт, що спільно апелюють до давньогрецького образу. Проект продовжує основний інтерес художниці, що розгортається навколо тем тілесного, символічного, сексуального. Втім Мурашкіна не замикається виключно на Лісістраті як тій, що припиняє походи, навпаки, вона розширює поле її можливостей. Йдеться не лише про заборону та інші маніпулятивні механізми, внаслідок яких чоловіки припиняють війну, а й про роботу компромісу, підкори, вміння надихати. “Моя головна ідея — підкорити глядача, чоловіка, серця”, — говорить Мурашкіна. Дійсно, подекуди жартома, але переважно завдяки переповненій сексуальністю образів, художниця веде до думки про те, що жінка з усією її фемінністю має неабияку силу, аби досягати своєї мети. Крім цього, беручи за основу тогочасний образ Арістофана, авторка надає йому додаткових конотацій, бо сьогодні той не може не зчитуватись у контексті пацифістських закликів та феміністичного дискурсу.

Ніна Мурашкіна
Ніна Мурашкіна

Об’єкт у центральній частині експозиції, перш за все, привертає увагу своєю вразливістю. Тоді як жінки на картинах Мурашкіної представлені впевнено та без зайвих сентиментів як у момент розчісування та фарбування губ, так і на вершині свого становища, коли напівоголені вони лежать під невеличким шматочком хутра та знають, що не дістануться нікому, окрім самим собі.

Інформація щодо виставки :

Відкриття 11 жовтня 2019 о 18.00

Тривалість експозиції з 11.10 по 3.11

Вхід вільний. 18+

м. Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 20/3

Арт- центр MASLO

Організатори

Схожі заходи

Портрет художника. Анатолій Криволап - Академія мистецтв України
виставка 30 September - 28 October

Портрет художника. Анатолій Криволап – Академія мистецтв України

Академія мистецтв України 11572
«Відродження» - виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури
виставка 26 August - 26 October

«Відродження» – виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури

Музей видатних діячів української культури 11702
ЩЕ

Коментарі