Сад Пам’яті: Ольга Кісельова – IZOLYATSIA

Коли

06 February - 20 March

Де

Креативна спільнота IZONE; 2-й поверх Київ, вул. Набережно-Лугова, 8

Вартість

Бесплатно

Сад Пам’яті: Ольга Кісельова - IZOLYATSIA

З 6 лютого по 20 березня 2020 року фонд ІЗОЛЯЦІЯ разом із Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» представляють інсталяцію французької художниці Ольги Кісельової, присвячену трагедії в Бабиному Яру.

Як працювати з пам’яттю про страшну трагедію, що пройшлася по різних країнах Європи та залишила кривавий слід в Україні? Чи варто намагатися «вкинути» людину в минуле, створюючи умови, щоб наш сучасник відчув себе у 1941 році? Чи не буде це брехнею? Ольга Кісельова обирає шлях пропрацювання минулого, а не його відтворення, шлях надії та погляду в майбутнє.

Територія Бабиного Яру зараз вкрита деревами. Вони є нібито хранителями пам’яті, що підіймають з-під землі (з минулого) те, що не варто забувати. Їхнє гілля — мовчазний свідок історії. Дерево живе та є потужним символом продовження життя.

Проєкт «Сад пам’яті» пропонує послухати дерева Бабиного Яру, пропустити через себе метафору дерева як капсули часу, що переносить знання з минулого (з землі) до живого гілля, знайти надію не в забутті, а в пропрацюванні страшного досвіду. Пам’ять є посланням про майбутнє — про те, як зберегти людське в нелюдяному світі.

Проєкт «Сад пам’яті» включає в себе публічну програму, яку організовує Memory Lab — експериментальний підрозділ Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». В межах програми відбудеться серія публічних дискусій про сучасні практики комеморації трагічних подій та способи роботи з травматичним минулим засобами мистецтва та технологій.

Інсталяцію створено за участі Університету Сорбонна та Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS).

Кураторська команда проєкту: Оксана Довгополова, Катерина Семенюк, Яна Барінова, Катерина Філюк.

Проєкт реалізовано за підтримки Посольства Франції в Україні та Французького інституту в Україні.

——————————

Адреса:
Креативна спільнота IZONE; 2-й поверх
вул. Набережно-Лугова, 8

Розклад виставки та публічної програми:
6 лютого — 20 березня 2020
без вихідних
10:00–20:00

Вхід на виставку, відкриття та події публічної програми — вільний

——————————

* Ольга Киселева (Olga Kisseleva) — одна з ключових фігур міжнародного мистецького спрямування art&science та професорка Університету Сорбонна.

В 1995 році Кісельова стала членкинею Вищого інституту візуальних мистецтв при Центрі Помпіду, де поступово почала поєднувати теоретичні дослідження з художньою практикою. Вона активно залучає у свою роботу медіа-технології. Твори Ольги Кісельової знаходяться в найбільших музеях світу: в Паризькому міському музеї сучасного мистецтва, Центрі Помпіду, Музеї сучасного мистецтва Kiasma в Гельсінкі, МoМА в Нью-Йорку, Музеї Гуггенгайма в Більбао тощо.

Організатори

Схожі заходи

Портрет художника. Анатолій Криволап - Академія мистецтв України
виставка 30 September - 28 October

Портрет художника. Анатолій Криволап – Академія мистецтв України

Академія мистецтв України 11588
«Відродження» - виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури
виставка 26 August - 26 October

«Відродження» – виставка Лери Літвінової у Музеї видатних діячів української культури

Музей видатних діячів української культури 11716
ЩЕ

Коментарі