Замовити книгу "Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі". Вілл Гомперц

«Людина іншої епохи» – МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ

Коли

06 October - 08 November

Де

МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ Київ, вулиця Шовковична, 17/2

Вартість

1 грн

«Людина іншої епохи» - МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ

МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ «ОЛЕКСАНДР ДЕЙНЕКА. ЛЮДИНА ІНШОЇ ЕПОХИ»

 

«Мистецтво – це мрія про краще, це ціль на шляху до ідеалів»

О. Дейнека

Силу, пристрасть, тріумф життя та потужний заряд енергії – усе це випромінюють роботи Олександра Дейнеки. Його атлетичні, підтягнуті, як на підбір, міцні хлопці та дівчата змушують згадати античних героїв і поширений у ті часи культ тіла. Ідеалізовані, типізовані образи щасливих, бадьорих спортсменів, студентів, робітників навдивовижу відбивають давньогрецьку ідею калокагатії. Гідного громадянина полісу, в якому гармонійно поєднуються фізична досконалість та благородство душі. Ті риси, які характеризували й особистість самого художника.

«Людина іншої епохи» - МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ

Завдяки своїй творчості Олександр Дейнека мав усе, що могла запропонувати радянська влада. Водночас за яскраву індивідуальну художню манеру видатного майстра цінували в Європі та США, що було доволі небезпечним для тієї епохи. Навколо суперечливої фігури художника й досі точаться мистецтвознавчі дискусії: де закінчується Дейнека-модерніст, і де починається Дейнека-соцреаліст. Утім, усі фахівці сходяться на думці: що, незважаючи на манеру зображення, життя, як воно є, було найбільшим його натхненням. В індивідуальному він завжди відбирав найхарактерніше, а в простій буденності міг розгледіти прекрасне.

Естетичне кредо Олександра Дейнеки було співзвучним політиці країни, саме тому назва виставки апелює до ідеї формування нового героя радянської держави – «надлюдини», що найяскравіше відбилась у творах художника, присвячених темі спорту. Адже фізична культура та спорт були невіддільною частиною свідомості й образу життя громадянина СРСР. Будівництво нового суспільства асоціювалось із динамічністю, молодістю, боротьбою, – усім тим, що так яскраво втілюється в самій ідеї спортивних змагань і фізичного здоров’я. Художника приваблювала тілесність та виразність. Тому виставка – це привід подивитися на Олександра Дейнеку не з ідеологічного погляду, а як на співця краси фізичної й моральної, енергії та радості життя.

Паралельно на матеріалі робіт митця 1930–1960-х рр. із фондів Національного музею «Київська картинна галерея» досліджується питання еволюції одного пластичного мотиву або художнього образу у творчості художника. Адже у деяких графічних і живописних творах Олександра Дейнеки помітні контури майбутніх монументальних робіт.

«Людина іншої епохи» - МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ

Важливою складовою виставки є відеопроєкт, який концентрує увагу глядача на темі спорту, одній з найяскравіших у творчості Олександра Дейнеки. Він був створений студентами  майстерні графічного дизайну професора Віталія Шості (НАОМА). Основою відео стали близько ста творів автора і його цитати. Архівні відеоматеріали часу активної роботи художника доповнюють виставку, допомагаючи зануритися в атмосферу іншої епохи, точніше відчути час і специфіку світосприйняття художника.

Спеціально для цитат у складі проєкту був створений акцидентний шрифт, форми якого візуально звертаються до плакатів і агітаційних матеріалів часів Дейнеки.

МЦ Шоколадний будинок, Київська НКГ

Київ, вулиця Шовковична, 17/2

Вхід за єдиним білетом (в касі “МЦ Шоколадний будинок”)

Графік роботи: @prostirmystetstva

Подія у Фейсбуці: https://fb.me/e/1DNjzMu0C

Організатори

Коментарі