«Київський пейзаж»

Коли

27 April - 24 May

Де

Музей історії Києва вул. Богдана Хмельницького, 7

Вартість

Бесплатно

Київська міська державна адміністрація, Музей історії Києва, Карась Галерея, Фонд ArtHuss представляють проект «КИЇВСЬКИЙ ПЕЙЗАЖ»: НАЙКРАЩЕ З МУЗЕЙНИХ КОЛЕКЦІЙ, що пройде з 27.04 по 24.05.2017 в Музеї історії Києва (Київ, Б. Хмельницького, 7).

Відкриття проекту 27 квітня 2017 (четвер) о 19:00

123

«Київський Пейзаж» – безпрецедентний проект, що презентує найбільшу виставку київського пейзажу за всю історію України з бієнальною циклічністю раз на два роки та амбітною метою – показати всю красу Києва, відчути його унікальність, простежити як місто трансформується через історичну оптику митців різних поколінь. Проект складається з двох експозицій – музейної (куратор Катерина Липа) та експозиції робіт сучасних художників (куратор Євген Карась).

Художнє осмислення пейзажу столиці стане унікальною можливістю для знайомства гостей столиці та самих киян з містом, підкреслить туристичну привабливість Києва. Подія допоможе позитивному сприйняттю міста у період проведення міжнародних фестивалів Євробачення та Kyiv Art Week.

Музей історії міста Києва – єдина збірка у столиці та Україні, в рамках якої протягом кількох десятків років цілеспрямовано формувалася колекція творів живопису та графіки, присвячених Києву. Левову частку колекції становить саме міський пейзаж. Можна без перебільшення стверджувати, що Музей історії міста Києва володіє найбільшою колекцією київських краєвидів в Україні, а відтак і у світі.

 Хронологічно виставка охоплює ХХ сторіччя як найбільш плідне у творенні пейзажів столиці. На початку століття художники сприймали зображення окремих мальовничих куточків Києва, що мав на той час значною мірою садибну забудову, як суто художню задачу, не надто вдаючись до рефлексії міського середовища. Справжнє народження київського пейзажу відбулося після Другої світової війни, коли жах від споглядання руїн змінився на радість відбудови. Впродовж подальших десятиріч образ Києва набував глибини та різноманітності у творах чільних художників України.

У глядачів буде нагода побачити твори, що експонувалися вкрай рідко, або експонуються вперше. Серед них роботи майстрів українського авангарду Олександра Богомазова, Лева Крамаренка, Миколи Бурачека, Олександра Хвостенка-Хвостова, вишуканий живопис Сергія Світославського, Григорія Світлицького та Сергія Шишка, видатних майстрів другої половини ХХ ст. Тетяни Яблонської, Сергія Григор’єва, Юрія Химича та багатьох інших. На виставці також представлені пейзажні твори з колекцій Національного художнього музею України та Національного музею «Київська картинна галерея» (колишній Музей російського мистецтва).

Експозицію творів художників ХХІ ст. створено за результатами відбору проведеного Карась Галереєю, серед яких – Олексій Аполонов, Володимир Бовкун, Олена Придувлова, Петро Бевза, Сергій Чайка, Артем Волокітін, Володимир Яковець, Bondero, Андрій Блудов, Олександр Бабак, Віктор Покиданець, Тая Галаган, Едуард Потапенков, Вадим Харабарук та інші. Сучасні митці продовжують властиву київським художникам традицію милування містом, осмислюють зміни у ньому засобами мистецтва. І, так само як митці попередньої епохи, працюють на історію: майбутні покоління побачать Київ початку третього тисячоліття очима сьогоднішніх художників.

Кураторські екскурсії виставкою відбудуться 27 квітня під час відкриття, 6 та 20 травня (час буде повідомлено додатково).

Стежте за перебігом проекту – www.facebook.com/KyivLandscape

Організатори

Схожі заходи

yakovec
exhibition 02 February - 20 February

“Міфи та реальність” в Карась Галереї

Карась Галерея 1992
petro-smetana-2017-polotno-oliya-akril-emali-lak-100-h-160
exhibition 03 February - 16 February

Живописний проект Петра Сметани «Сажа» в Триптих Арт

Галерея «Триптих АРТ» 2289
glazed-madonnas-persens
exhibition 02 February - 25 February

Артём Андрейчук (Kaffelman) «Perfection»

Бар RAW 2322
ЩЕ

Коментарі