1400x90-arthuss-2

Дедлайн конкурсу теоретичних робіт з винагородою 15 000 гривень продовжено до кінця січня

chernozem.info 10.12.2018

afisha_teoretichniy-konkurs_anatomiya-simulyakra

Інститут проблем сучасного мистецтва НАМУ буде приймати заявки для участі у конкурсі теоретичних робіт до 31 січня 2019 року.

За підсумками конкурсу буде оголошено шорт-ліст учасників, а також відбудеться нагородження трьох фіналістів, які отримають грошові премії та подарунки, головний приз конкурсу становить 15 тисяч гривень. Теоретичні роботи, які увійдуть до шорт-лісту конкурсу, будуть надруковані у каталозі проекту.

Тема цього року: “Візуальна культура в контексті феномена гіперреальності”.

Організатори: Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України, ABRAMOVYCH.ART, ArtHuss, BROVDI.ART, Zenko Foundation.

Керівник проекту: Ігор Абрамович.

Куратори: Андрій Сидоренко, Ірина Яцик, Олександра Халепа.

Члени журі конкурсу: Вікторія Бурлака, Сергій Васильєв, Гліб Вишеславський, Оксана Гаврош, Ірина Городецька, Олег Сидор, Галина Скляренко.

До участі в конкурсі приймаються заявки, які містять раніше не опубліковану теоретичну роботу, обсягом від 10 до 20 тисяч знаків, список використаних джерел та CV автора) у конкурсі теоретичних робіт у галузі візуальної культури приймаються в електронному вигляді на пошту ipsmtheory@gmail.com до 31 січня 2019 р.

Метою проекту є створення умов для міждисциплінарної взаємодії та дослідження сучасного мистецтва в рамках щорічної платформи “Новітні спрямування”.

Анатомія симулякра

Науково-технологічний та соціальний прогрес супроводжують мільйони книг, текстів та формул. Цей архів інформації впорядковано на кшталт генетичних кодів, у яких зазначено спосіб організації та взаємодії різних органів і клітин живого організму. Але еволюція техногенного світу відбувається набагато швидше, ніж еволюція життя на Землі, відповідно, окрім нових приладів та ноу-хау нагромаджуються мільйони тонн технологічного сміття, серед якого гігабайти спростованих теорій, легенд та міфів. Те, що ми сьогодні вважаємо найновішим досягненням та актуальним знанням, завтра може стати безнадійно застарілим та вторинним — так і народжуються симулякри. Проте ми дізнаємось про них не одразу, а лише тоді, коли щось нове, більш достовірне, спростовує їх істинність. Цей процес відбувається споконвіку, отже, є всі підстави вважати, що людство давно існує серед симуляції, тобто серед знань та вірувань, які будуть спростовані або видозмінені в майбутньому. Термін «симулякр» можна знайти ще у Марсіліо Фічіно, ренесансного філософа, який переклав Платона латиною. Та справжнє відродження він дістав у ХХ столітті у філософії французьких постструктуралістів. У розумінні Жана Бодріяра симулякр — це не просто імітація, яка копіює або спотворює істину, а імітація, переконливіша за істину. У цій параноїдальній інтерпретації приховано недовіру до мас-медіа, які, конкуруючи за популярність, стають інструментом виробництва видовищних новин та фейкових сенсацій. Таким чином, глибока аналітика особистісних та історичних змін поступаються споживацькому мисленню та гіперреальності — ілюзорному світу, в якому непомітно втрачається сенс усвідомленого існування. В оптиці Бодріяра реальність сповнена симулякрами — але це не аргумент на користь ідеалізації минулих епох, навпаки, радше нагадування про те, що фундаментальне осмислення симуляції відбувається саме сьогодні.

Посилання на подію: https://www.facebook.com/events/778382759171480/

_________________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі