Книга Майкла Берда «100 ідей, що змінили мистецтво»

chernozem.info 14.11.2018

Книга Майкла Берда «100 ідей, що змінили мистецтво»

Видавництво ArtHuss готує до друку новий бестселер про мистецтво. Зовсім скоро поціновувачі візуальної культури зможуть прочитати книгу Майкла Берда «100 ідей, що змінили мистецтво» українською мовою. CHERNOZEM знайомить Вас з книгою, поки вже іде попереднє замовлення.

Як з’явилася книга «100 ідеї, що змінили мистецтво»? Подумайте: щодня транспорт перевозить жителів міст з одного куточка у інший… І мільйони коліс котяться по землі. Зараз це звична річ, якою нікого не здивуєш. Проте уявіть собі емоції первісної людини, яка щойно винайшла колесо і навіть не уявляє, куди його застосувати. Ця ідея сколихнула людство. І не менш важливі ідеї час від часу сколихували арт світ. Майкл Берд спочатку задумався про наскельні малюнки, а потім історія світу понесла його вперед до нових відкриттів.

Книга Майкла Берда «100 ідей, що змінили мистецтво»

Книга «100 ідей, що змінили мистецтво» – це 100 лаконічних есе, що розкривають ключові явища арт-світу. Можливо, перелік суб’єктивний, а інший мистецтвознавець додасть щось своє… Та у Майкла Берда вийшло пояснити, чому мистецтво міцно закріпилося у всіх аспектах сучасного життя: від реклами до індустрії розваг.

У вступі до книги Майкл Берд розповідає про взаємну транформацію. Коли ідея змінює мистецтво, то мистецтво переінакшує ідею, дозволяє їй впізнати себе. Яскравий приклад – грецькі статуї. Приблизно у 5 столітті скульптори змінили своє уявлення про тіло, наділили його ідеалами. І грецькі статуї як ідея почали нести світові певний сенс. Це своєрідна хімічна реакція, що рухає історію і зачіпає різні складові.

Автор «100 ідеї, що змінили мистецтво» не зупиняється лише на революційних напрямках. Його коло зацікавлень набагато ширше: постановка ніг скульптур, специфіка зображувати світло, вести розповідь і керувати поглядом глядача. Майкл Берд помітив незначні деталі, які згодом розгорнулися у щось більше.

100-idey-181112

Які ідеї ви побачите? – Алегорії Сандро Ботічеллі. Художник, аби намалювати весну, використав літературні сюжети. Адже надто просто – зобразити квіти, що розпускаються. А от постаті Венери та Амура, як втілення кохання та Флора, що сіє квіти – дають набагато більше простору для уяви. – Фіксування миттєвостей Джона Костебла. Він прагнув відтворити пензлем найтонші форми та кольори хмар. Художник рік вивчав хмари у Лондоні, фіксував їх зміни. Тож якщо порівняти метеорологічні записи та спостереження Констебла, вони будуть ідентичними. – Штучне світло на картинах. Більшість художників намагалися малювати вдень, у комфортному освітленні. Проте Жорж де Латур вирішив зосередитися на контрастах. Малюючи промінь світла на картинах в одному місці, наприклад, від свічки, він створював похмуру і драматичну атмосферу, яка занурювала у атмосферу та історію.

А щее… Стоп! Так і всі ідеї розповісти можна. Але ми не будемо позбавляти читачів насолоди ознайомитися з «100 ідеї, що змінили мистецтво» особисто. До речі, на попереднє замовлення діє знижка. Отримайте свій примірник щойно видрукуваним, яскравим та наповненим натхненням.

_______________________________________

Замовити книгу Майкла Берда «100 ідей, що змінили мистецтво»
_______________________________________

Автор: Valeria Pinchuk

За матеріалами arthuss.com.ua

_________________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі