1400x90-arthuss-2

Медіа-арт резиденція «Artefact Chernobyl 33»

chernozem.info 14.08.2019

Медіа-арт резиденція «Artefact Chernobyl 33»

З 27 липня по 10 серпня в арт просторі Carbon відбулась медіа арт резиденція «Artefact Chernobyl 33». В результаті open call на проект було обрано 5 митців та ще 9 художників з медіа-арт спільноти «Carbon community» долучились до створення експонатів виставки.

ARTEFACT – арт-проект за участю міжнародних та українських митців, що єднає медіа, digital та арт. Проект присвячений сучасній проблемі інформаційної епохи, що сколихнула весь світ – маніпулювання інформацією, фейкових новин та постправди.

Мета проекту ARTEFACT – залучення активних верств населення до існуючої проблематики свідомого споживання та поширення інформації, навичок її фільтрування та зростання загального рівня медіаграмотності.

Робота Ірини Ворони "Світлі душі"
Робота Ірини Ворони “Світлі душі”

Резиденція мала на меті створити спільний творчий простір для взаємодії, діалогу, співтворчості і просвіти відвідувачів та митців, що працювали над експонатами виставки.

Програма резиденції складалась з двох частин. З 29 липня по 5 серпня пройшло 3 професійні екскурсії, 3 дводенні семінари з вивчення віар технологій, створення медіа арт інсталяцій та саунд дизайну. Підчас резиденції відбулась серія навчально-дослідницьких подій, творчих дискусій, зустрічей та безпосередня розробка експонатів.

Екскурсія в Чорнобиль
Екскурсія в Чорнобиль

Результатом стали 14 робіт, аудіовізуальний лазерний перформанс «Радіоактивний дощ», лазерне шоу «Радіація», авторська музика Ujif notfound та  Midi8, що були послідовно презентовані на широкий загал публіки 27 липня, 3 та 10 серпня в рамках публічних подій.

Як каже спів-кураторка проекту, засновниця Carbon Олександра Халепа – «Метод роботи над виставкою «Artefact Chernobyl 33» принципово новий, адже ми вивчатимемо цю тему два місяці, використовуючи різні засоби медіа мистецтва, застосовуючи різні формати досліджень, подій на різних локаціях.

Робота Вальдемара Клюзько та Ігоря Бєльського "Саркофаг"
Робота Вальдемара Клюзько та Ігоря Бєльського “Саркофаг”

Конкретно медіа-арт резиденція «Artefact Chernobyl 33» – це подія розгорнута в часі та просторі. Це акт народження спільного художнього твору. Ми маємо на меті висвітлити не тільки події чорнобильської катастрофи, а і зробити видимими технічне, організаційне та ідейне підґрунтя художньої виставки. Разом ми проживатимемо певні процеси в результаті яких реалізуються унікальні роботи, що мають сенс тільки тут і зараз, в даному контексті, просторі та часі».

Наступний етап проекту презентація міжнародної медіа-арт виставкb «ARTEFACT: Chernobyl 33» 27-28 вересня на локації в центрі міста. В експозиції будуть представлені вже розроблені 14 арт-об’єктів та інші види мистецтва і сучасні технології про критичне мислення, проблему маніпулювання інформацією, фейкових новин на прикладі інформаційної складової Чорнобильської трагедії.

Перформанс за участю Флори Боровик «Радіоактивний дощ»
Перформанс за участю Флори Боровик «Радіоактивний дощ»

________________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі