Yakutovych Academy – медіа-проект нового формату про українську культуру, мистецтво та соціум

chernozem.info 07.02.2018

Yakutovych Academy – медіа-проект нового формату про українську культуру, мистецтво та соціум. Ми робимо їх ближче й зрозуміліше завдяки веб-платформі, яка є доступною для кожного та дозволяє знайти інформацію, що досі схована в академічних дослідженнях чи приватних колекціях.

mihaylo-illenko-sergiy-yakutovich-i-yuriy-neyman-1971
Михайло Іллєнко, Сергій Якутович і Юрій Нейман, 1971

За допомогою Yakutovych Academy реалізуються одразу кілька цілей.

По-перше, медіа-проект переводить образи української культури та мистецтва у більш сучасну та актуальну форму, позбавляє глядача відчуття застиглості цих понять.

По-друге, Yakutovych Academy надає можливість як самоосвіти, так і корисного дозвілля. Інтерактивні сюжетні лінії, відео, анімації та зображення – все це сприятиме подачі матеріалу в оригінальній формі.

Георгій Якутович (крайній зліва) та Олександра Павловська (друга справа) зі знайомими біля Київського художнього інституту, 1949
Георгій Якутович (крайній зліва) та Олександра Павловська (друга справа) зі знайомими біля Київського художнього інституту, 1949

Однак найголовніше – Yakutovych Academy діє навколо унікальної, однак досі малодослідженої династії художників Якутовичів, які активно творили протягом 1950-х–2010-х років. Якутовичі зібрали у своїй історії найвизначніші імена епохи, вмістили у творчості провідні естетичні та філософські ідеї, а їхнє життя стало справжнім віддзеркаленням різних культурних періодів. Тобто, тільки торкаючись одного з аспектів біографії Якутовичів, медіа-проект буде здатен розповідати про набагато ширші та значущі речі.

Сергій Якутович у декораціях до фільму «Молитва за гетьмана Мазепу», Колаж Юрія Іллєнка
Сергій Якутович у декораціях до фільму «Молитва за гетьмана Мазепу», Колаж Юрія Іллєнка

Робота з колективною пам’яттю та культурними кодами ще потребує відкриття нових методів актуалізації, і Yakutovych Academy стає одним з таких прикладів. Простою мовою медіа-проект розповідає широкій аудиторії про важливі речі.

Як працює веб-сайт? Щомісяця, починаючи з січня 2018 року, він оновлюється свіжим епізодом, який розкриває один з аспектів життя й творчості Якутовичів. Концепції переламних шістдесятих або неоднозначні пошуки дев’яностих, проблеми з цензурою різних періодів або роль художника-постановника в кіновиробництві – все це стане темою розмов Yakutovych Academy.

Сергій Якутович, Пошук програми, З серії «ТВ». 1979, офорт
Сергій Якутович, Пошук програми, З серії «ТВ». 1979, офорт

Перший епізод вже вийшов на сайті. Він називається Лікбез і розповідає основні речі про династію Якутовичів, українське мистецтво останніх 60-ти років та розкриває різноманітні культурні феномени. Все відбувається за допомогою візуальних медіа: фотографій і картин, відео і анімацій, інтерактивних ефеків і квестів. Глядачу пропонується дізнатися про п’ять основних моментів:

  1. Про людей. Можна розпочати з замальовок особистостей художників, де невелика риса характеру розповідає інколи про персонажа більше, ніж ціла монографія.
  2. Про час. Можливість помандрувати таймлайном – тим самим отримавши чітку систему фактажу та розуміння різних епох.
  3. Про місця. Від часу радимо перейти до простору та подивитися, як історія людини вплітається в локації, де вона живе й працює.
  4. Про техніки. Цілком імовірно, що виникне бажання більше дізнатися про способи творчої роботи – як і навіщо художники обирають конкретні інструменти, матеріали та напрямки.
  5. Про цілі. Врешті-решт, інколи корисно задати собі й більш філософські питання: чому? як? навіщо?

Таким чином, у результаті глядач може отримати дуже широку й структуровану картинку культурної епохи в цікавій інтерактивній формі. Вся інформація доступна двома мовами: українською та англійською.

Георгій Якутович у Венеції, 1986, Фотограф – Сергій Якутович
Георгій Якутович у Венеції, 1986, Фотограф – Сергій Якутович

Наступний другий епізод вийде в середині лютого й буде присвячений темі “Тіні забутих предків”: для Георгія Якутовича “працею життя” стала робота художником-постановником у фільмі Сергія Параджанова та унікальне ілюстрування книги Михайла Коцюбинського.

Сайт: http://yakutovych.academy/

Перший розділ “Лікбез”: http://yakutovych.academy/likbez/

FB сторінка: https://www.facebook.com/yakutovych/

Над проектом Yakutovych Academy працюють:

Кураторка – Поліна Ліміна

Дизайнерка – Катерина Сіваченко

За участю Арт-центру Павла Гудімова Я Галерея

____________________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі