Kyiv Art Week: антиутопічний мистецький проект «Серед Невідомості»

chernozem.info 16.05.2018
Дарина Мо Мот, Where's revolution
Дарина Мо Мот, Where’s revolution

З 22 травня до 16 червня ArtUkraine Gallery за підтримки Adamovskiy Foundation в рамках програми Kyiv Art Week антиутопічний мистецький проект «Серед Невідомості» (живопис, відео, інсталяція, об’єкт).  

Проект «Серед Невідомості» — це дослідження сучасного суспільства й антиутопічних наслідків розвитку технологій. Своєрідна сага про «перевинайдення» особистості за хвилину: тисячолітнє творення соціальних взаємодій та їх тотальне увімкнення в «онлайн» за декілька років. Це трохи про тепер, про завтра і про тисячу років потому.

Неочікуваним стала співпраця ArtUkraine Gallery з відомим галеристом та арт-експертом Євгеном Карасем, який виступив куратором міжнародного проекту поєднавши живопис, відео-арт та інтерактивні інсталяції двох митців з різним бекграундом, але спільними ідеями про зміну понять людяності в умовах динамічного розвитку технологій.

Назва проекту «Серед Невідомості» символізує віртуальний простір, в якому є вся інформація, але водночас вона втрачає свою значимість через неможливість її усвідомлення та контролю.

В рамках проекту будуть представлені масштабні живописні роботи та унікальна інтерактивна медіа інсталяція Дарини Мо Мот, яка надасть можливість кожному залишити своє селфі в експозиції та приєднатися до експерименту, присвяченого репрезентації людей у соціальних мережах. Продовженням тематики побутової віртуалізації стане відео-арт Рафаеля Гануссека «Generation Y the fuck» —  унікальна колекція відео та інтерв’ю з різними людьми від Азії і Європи до Америки, над яким автор працював декілька років. Було відзнято біля 100 годин матеріалу у 8 країнах світу та 17 містах. Попри різноманітність культур, люди виглядають однаково: стиль, одяг, настрій, ізольованість, — така собі заплутана притча покоління доби смартфонів.

Рафаель Гануссек, фрагмент відео
Рафаель Гануссек, фрагмент відео

«Проект «Серед Невідомості» на перший погляд прагне поєднати непоєднуване, але це зумисна провокація, яка вказує на розрив і межу, що виникає між реальністю та віртуальністю у епоху розквіту діджитал-нарцисизму. Проект створений двома унікальними митцями покоління Y —  українською художницею Дариною Мо Мот, яка екстраполює реальність офлайн та молодим німецьким режисером Рафаелем Гануссеком, який фіксує девальвацію відчуттів і емоцій реального життя через наявність постійного медіатора — смартфона.

Рафаель Гануссек, фрагмент відео
Рафаель Гануссек, фрагмент відео

Для Art Ukraine Gallery цей проект теж є викликом — аби не застрягнути в інституційному егоцентризмі, до якого останнім часом тяжіє мистецький світ, на роль куратора ми запросили нашого колегу по цеху з іншої галереї — одного з найвідоміших кураторів та арт-експертів Євгена Карася. Ми точно не знаємо, куди нас приведе цей міст «Серед Невідомості», але впевнена, що буде цікаво!» — Наталія Заболотна, засновник ArtUkraine.

Концепція до виставки, написана у формі мікроблогів Twitter, адже автори проекту вірять, що глядач скоріше прочитаєте 10 постів, аніж сторінку тексту.

«Технології – це легкі наркотики повсякдення. І йдеться не про діджиталізацію та кількість годин, проведених онлайн, а про відсутність сенсу» — Дарина Мо Мот, художниця.

Генеральний інформаційний партнер: Liga.net

 

ArtUkraine Gallery

Київ, Антоновича 102-104.
+380 67 1001728

info@artukraine.gallery

Вт.-Нд. 11:00 – 20:00

Пн. – вихідний

Вартість квитка: 50 грн.

30 грн. – пільговий для школярів, студентів та пенсіонерів (за наявності посвідчень)

Безкоштовний вхід (за наявності посвідчень) – для дітей до 12 років, інвалідів 1, 2 категорії, багатодітних родин, військовослужбовців, учасників АТО та ООС,  УБД, члени родин загиблих ветеранів війни (у т.ч. Небесної Сотні), працівників музеїв та Спілки художників України.

_________________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі