1400x90-arthuss-2

ЦСМ М17 розпочинає новий дослідницький проєкт під назвою «PROколекції»

chernozem.info 17.06.2020

ЦСМ М17 розпочинає новий дослідницький проєкт під назвою «PROколекції»

ЦСМ М17 розпочинає новий дослідницький проєкт під назвою «PROколекції», покликаний проаналізувати феномен колекціонування, а також ідентифікувати значення приватних ініціатив у підтримці та розвитку мистецьких процесів в Україні, в історичному розрізі і в сучасності.

Світ не знав би боттічеллівської «Весни», якби її для своєї колекції не замовив авторові Лорецо Медічі. Маловідомий 32-річний Джексон Поллок був помічений Пеггі Гугенхайм, яка призначила йому стипендію, і яка пізніше відкрила для показу робіт абстрактних художників окрему галерею-музей. Михайло Бойчук, який зрештою поклав початок цілій школі української монументалістики, відучився у Франції за кошти митрополита Андрея Шептицького, у чому отримав величезний імпульс для всієї подальшої діяльності. В музеї, створеному та підтримуваному Шептицьким, знаходили схрон і роботи Бойчука, чию творчість бажала стерти з історії радянська влада…

Скільки молодих майбутніх майстрів отримали шанс зробити художню кар’єру, бо у їх талант і перспективність повірили впливові меценати! Скільки шедеврів було врятовано від псування і забуття завдяки колекціонерським практикам останніх!

То хто вплинув на «картину» українського мистецтва, якою вона є сьогодні? І які іпостасі поєднуються в постаті колекціонера?

Запрошуємо Вас стати частиною проєкту «PROколекції», висловивши свою думку!

Якщо Ви художник/-ця, артменеджер/-ка, мистецтвознавець/-виця, колекціонер/-ка або просто поціновувач/-ка мистецтва, пройдіть наше «PRO: опитування», перейшовши за посиланням.

Проаналізовані й узагальнені результати опитувань будуть опубліковані, а також представлені в межах фахових дискусій, публічних обговорень і подальших виставкових проєктів Центру.

Цікаві відкриття, зроблені протягом дослідження, висвітлюватимемо на сторінках М17.

_______________________________________________________

Більше про сучасне українське та світове образотворче мистецтво — в книгах:

Матеріали на схожі теми

Коментарі